Siyasi Hipnoz Toplumsal Kamplaşmayı Körüklüyor

SİYASİ HİPNOZ - KİTLE HİPNOZU VE TOPLUMSAL BİLİNÇALTI

Seçime doğru ilerlerken yoğun olarak yapılan açıklamalar, söz düelloları ve sürekli tanıtımlarla işlenen mesajlar, taraftarlarda zannedildiğinden çok daha fazla bir etkiye, ötekileştirmeye, hatta düşmanlığa bile yol açabiliyor. Seçime doğru kızışan karşılıklı açıklamalar, sürekli yayın kuruluşlarında, sosyal medyada defalarca işleniyor ve kitle hipnozuna dönüşüyor.

Kalabalıkları etkilemeye yönelik mesajlar belli bir süre içerisinde kitlesel hipnoza dönüşüyor

Sürekli tekrarlanarak,  biz ve ötekiler anlayışıyla oluşturulan siyasi konuşmalar, hitaplar, yazılar ve reklamlar kişilerin görüp duyabileceği her yerde gündemde olunca ister istemez bir telkin ve hipnoz etkisine dönüşüyor. İçeriği olumsuz olan bir telkin ise kötü sonuçlar oluşturabilecek bir zihni kirliliğe yol açıyor.

Topluma yönelik öfke, ötekileştirme, sövgü içerikli telkinlerin toplumsal bilinçaltındaki etkisi, bireye göre  kat be kat fazla, çok daha tehlikeli bir etkiye sebep olabiliyor. Bireylerin bilinçli halleri ve iradi süreçleri işlenen telkinler karşısında aktif olabiliyorken, Toplumsal zihin bu iradi süreçten ve mantıktan yoksun olduğundan işlenen telkinlerin içeriğine kasdı aşan bir kirliliğe ve hesap dışı olaylara yol açabiliyor.

Mesajlar öfke, sövgü ve ötekini hiçleme içeriğine sahip oldukça bu kalabalıkların zihninde kabaran bir öfke ve düşmanlığa yol açıyor.

Toplumsal olaylara sebep olabilir

Birey kalabalıklar içerisindeyken nerdeyse yok olmuştur ve iradesi devre dışıdır, içerisinde bulunduğu kalabalığın sadece bir organıdır, benimsediği siyasi kesimle ihtiyaç duyduğu aidiyet duygusunu en üst düzeyde yaşamakta ve sürü psikolojisi içerinde sürüklenmektedir. Ait olduğu kitlesel bilinçaltı hangi telkinlerle beslenmişse, kalabalık içgüdüsel olarak o yöne akacak, öfkeyle beslenmişse toplumsal olayların patlamasına yol açabilecektir.

Liderlerin Sorumluluğunda

 

Seçimler itibariyle yarışan daha doğru ifadeyle kapışan siyasi aktörlerin, bütün iletişim kanallarında sürekli işleyerek toplumun her kesimini kucaklayan mesajlar vermesi , toplumsal bilinçaltına sakinliği ve barışı ve bütünlüğü telkin etmesi gerekmektedir. Seçime kadar hırsla bilerek ya da bilmeyerek toplumsal bilinçaltına yönelik uygulanan kötü hipnozun bozulması ve yerine sevgi, barış mesajlarıyla dokunmuş, her kesimi kucaklayan bir iyi hipnozu tesis etmek gerekmektedir.Bu, Kirlenen toplumsal zihni temizlemek anlamında bir lider sorumluluğudur.

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum