FREUD FİLMİ VE HİPNOZ ÜZERİNE BİR ÖZET:

 

Çok soruluyor Netflix’teki Freud filmi hakkındaki düşüncelerim.Oradaki hipnoz hakkında ürktüğünü yazan, maceracı ruhla deneyimlemek istediğini söyleyen birçok insan... Ben de hipnoz eğitimi gruplarımda daha önce yaptığım bir değerlendirmeyi toparlayıp yayınlamaya karar verdim. Selam olsun size, buyrunuz:

1- Dizide fazlasıyla hipnoz var, fakat bu dizi hipnoz karşıtı bir filmdir: Hipnoz doğa üstü karanlık bir yönle tanıtılıyor, insanlar hipnozla iradeleri dışı kontrol edilip cinayete azmettiriliyor ki tam bir safsatadır, bununla beraber hipnozla ilgisi olmayan bu kirli imaj, hakiki Ferud’un hipnozu gömme gayretine parelel bir çabadır.

2- Freud kokain kullanmakla kalmıyor, bir dönem hastalarına da reçete ediyordu evet; kokain, 1880 lerde popülerdi avrupada, Freud 1884’te “Koka Üzerine” adlı makalesinde mucizevi bir ilaç gibi anlatır kokaini, fakat sonraları vazgeçmiştir bu düşüncesinden.

3- Film 19. yüzyıl Viyana’sının döneme uygun dekorunda çekilmiş...Bir kokain bağımlısı doktorun; hastasının doğaüstü yetenekleriyle çözümlediği seri cinayetlerle kurgulanmış, fantastik bir polisiye filmi denilebilir. Filmdeki gerçekle uyuşan bazı isimler, kişiliklere bakıp da Freud ya da hipnoz hakkında bilgi edindiğini sanan herkes yanılmıştır.

4-Psikolojiyle ve Freud’un psikanaliz süreciyle alakasından ziyade , fantastik unsurlara ağırlık verilmiş; biraz korku, biraz ezoterik gizem, biraz seks, biraz aksiyon ; filmde Freud da bunlar kadar bir sos malzemesi esasen...Bu, bir biyografik film değil, satış gözetilerek çekilmiş bir piyasa dizisidir.

5- Freud, ilk bölümdeki başarısız saat sallama sahnesindeki kadar iyi bir hipnozcuydu hakikatte , yani Freud hipnozda başarısızdı, 8 yıl kadar uğraştıktan sonra (dizi de 8 bölüm) hipnozdan vazgeçmiş ve hipnozu karalamaya başlamıştır. Açıkçası o dönemki dar hipnoz yaklaşımıyla başarısız olmak normaldir denebilir, hipnoz da sonradan çok gelişmiştir.

6-Sonraki bölümlerdeki sahnelerde görülen hipnoz indiksiyonları Freud zamanında kullanılmıyordu, 1960-70 lerden sonradır bu yeni yaklaşımların yayılması...Yapımcıların danışmanlardan destek alınmış olması anlaşılır bir durum.

ÖZET:
Boş vakitlerde eğlencelik olarak izlenesi bir film, fakat hipnozun imajıyla ilgili olarak izleyenlerin kafasına boşaltılmaya çalışılan bir kamyon pislik, yalan dolan insanları ne ölçüde etkiler bilinmez. Hipnoz gibi yüzde yüz faydalı bir yöntemin doğrusunu insanlara yıllardır anlatan hipnoz uzmanları olarak bizler, elbetteki anlatmaya devam edeceğiz.Selam size
 

 

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum