Bilim Hipnoz İçin Ne Diyor?

Hipnoz hakkında, kurmaca filmler, romanlar, hikayeler, bazı haberler ve söylentiler ile yayılan çok sayıda efsane bulunmaktadır.

Hipnoz hakkında, kurmaca filmler, romanlar, hikayeler, bazı haberler ve söylentiler ile yayılan çok sayıda efsane bulunmaktadır. Ancak popüler kültür klişelerini bir kenara bırakırsak, hipnoz; ameliyat öncesi kaygılarından, sonrasındaki nekahet döneminin hızlandırılmasına; obezite, bağımlılıklar,ağrı kontrolü, stres, psikolojik sorunların tedavisine kadar değişen geniş yelpazede pek çok durum için iyi sonuçlar veren bir destek yöntemidir.

Hipnozun kesinlikle bilimsel bir temele dayandığını belirten Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoterapist Mehmet Başkak, hipnozun sunduğu çözümlere örnekler vererek şu bilgileri aktardı: 

HİPNOZ KİLO VERDİRİR

“Kilo kaybı konusunda Harvard Üniversitesi araştırmalarından bazıları, bilişsel davranışçı terapi alanlarına kıyasla (bilişsel davranışçı terapiler kilo kaybı, depresyon ve diğer birçok durum için kanıta dayalı, ilaçsız tedavilerdendir) fark olduğunu göstermiştir ve hipnoz ile birlikte bilişsel davranış terapisi uygulanan kişilerin önemli ölçüde daha fazla kilo verme eğiliminde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan araştırmalarda; 4 - 6 ay sonra, bilişsel davranışçı terapi ve hipnoz desteği alanlar 9 kilodan fazlasını vermiş, ancak sadece bilişsel davranış terapisini alanlar bu miktarın yaklaşık yarısını kaybedebilmiştir.  Hipnoz grubu ayrıca 18 aylık bir takip süresi boyunca kilo kaybına devam ederken, bilişsel davranış terapi grubu kilo almayı sürdürmüştür.

HİPNOZ AĞRIYI AZALTIR

Hipnoz, ağrı algısı ve işleyiş ile bağlantılı olmak üzere beynin birçok bölgesi üzerinde etkili olabilmektedir. 

Kanser hastalarına yönelik yapılan birçok çalışmada ağrıları kontrolünün sağlanmasında, tedavi gören hastalara hipnozun önemli faydaları olduğu gözlenmiştir, ayrıca tedavisi devam eden kanser hastalarında kemoterapinin birçok yan etkisine hipnozla müdahale edilebilmektedir.

Hartford Üniversitesi'ndeki araştırmalarda, hipnozun fiziksel ağrıyı etkili bir şekilde azaltabileceğine dair “önemli araştırma delilleri” bulundu.

Hipnozun çocukların cerrahi işlem sonrası veya diğer tıbbi işlemlerle oluşabilecek ağrıları azaltmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur.

Uygun olan anne adaylarının birçoğunda hipnoz yöntemiyle ağrısız, sancısız doğal doğum yapması artık dünyada gittikçe yaygınlaşan bir uygulamadır. Ayrıca bazı durumlarda da doğum sancısı ve doğumla ilişkili ağrılar söz konusu olduğunda, hipnozun epidural uygulama ve çeşitli ilaçlar dahil standart tıbbi bakımın faydalarını önemli ölçüde artırabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

HİPNOZ SİGARAYI BIRAKTIRIR

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne göre, hipnoz sigarayı bıraktırıyor. 2007 yılında rastgele seçilen 286 sigara içenden oluşan bir deneme, hipnoz alan kişilerin yüzde 20'sinin, standart davranışsal danışmanlık alanların yüzde 14'üne kıyasla sigarayı bırakmayı başardığını gösterdi. Sigarayı bırakma yararları, depresyon geçmişi olan sigara içenler arasında daha da belirgindi.

STRES VE ENDİŞEYE KARŞI HİPNOZ

Hipnoz; stres, endişe ve travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde de başarılı sonuçlar veren bir yöntemdir. Araştırmalar hipnozun, bir kişinin bağışıklık fonksiyonunu, stresi dengeleyen ve viral enfeksiyonlara yatkınlığı azaltan şekillerde bile değiştirebileceğini keşfetmiştir.

HİPNOZ DESTEĞİNİ GÜVENİLİR KİŞİLERDEN ALIN

Hipnoz özel bir eğitim gerektiren ayrı bir uzmanlık dalıdır, bir uzmanın hekim ya da psikolog, psikiyatr olması hipnoz uygulayabildiğini göstermez. Uzmanın hipnoz eğitimi alarak bu konuda da uzmanlaşmış olması gereklidir. Her geçerli destek gibi hipnozun da bir süreci ve ilerleyiş biçimi vardır. Hipnozun tek bir seanstan sonra hemen işe yaramasını beklemeyin. Süreci takip ederek gerekli katılımı göstermeniz ve sabretmeniz gerekir. İyi sonuçlar için uzmanınızın tavsiye ve yönlendirmelerine uymanız da oldukça önemlidir. ”

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum