Hipnozla Doğum / Hipnotik Doğum

HİPNOZ NEDİR ;HİPNOZLA DOĞUM NEDİR?

( Anne-Bebek-Çock Dünyası Dergisine verdiğimiz röportajdır.)

Hipnoz, bilinçaltı düzeyde iletişim kurmanın bilinen en ideal yoludur, insanı her zaman şaşırtabilecek bir ikna sistemidir aslında. Hipnozun imkanlarıyla ortaya çıkan ikna öyle etkilidir ki iğne batırıldığında elinizin acımayacağı yolundaki doğru telkinler hipnozun ilkeleriyle uzmanı tarafından verildiğinde iğneyi ne kadar derine batırsanız da hiç bir acı, ağrı hissetmezsiniz. Bu iğne ağrısını bloke etme işlemi bizim Klinik Hipnoz Eğitimlerimizin  standart müfredatındandır ve katılımcılar üzerinde uygulamalı olarak anlatılır. Bu aynı zamanda hipnozla anestezi oluşturmanın da temel bilgisidir. Hipnozla doğum da bu esas üzerinde gerçekleşir. 

 

YA HİPNOZLA DOĞUM...?

 

Hipnozla doğumdan anlaşılması gereken ise, hipnozla ağrıyı bloke etmesi öğretilen bir anne adayının doğal doğumu rahat ve mutlu şekilde gerçekleştirmesi  sağlanır..Anne adayları asla hiç bir acı duymaksızın rahat ve gülümseyerek doğal yolla doğumu gerçekleştirir.

 

Daha önce müracaat eden ve hipnozla kolay doğal doğumunaa destek verdiğimiz anne adaylarından biri  doğum esnasında whatsuptan yazışıyor ya da sağlık ekibinin şaşkın bakışları altında doğumhane dışında bekleyen annesine , doğumu aynı anda telefonla nakledebiliyordu.  

Telkinlerle bilinçaltı düzeyde doğuma karşı inançlar değiştirilir, korkular temizlenir ve gebeye kolaylıkla kendi kendine telkin vermesi öğretilir , bu yolla bilinçaltı ikna  ile anne adayı tereyağından kıl çeker gibi kolaylıkla normal doğumu gerçekleştirebilir.. Bu işlemlerin tamamı Hipnozla doğumdan anlaşılması gereken süreçtir.

 

HİPNOZ UZMANI SÜRECE NASIL DAHİL OLUR?

 

Hipnozla doğum süreci bir hipnoz uzmanının gebeyi uyutması işlemi değildir, hipnozla doğum, hipnoz uzmanının doğuma eşlik etmesi de değildir. Hipnoz  uzmanının anne adayıyla konuşarak oluşturduğu bir öğrenme sürecidir hipnozla doğum. Bu konuşmanın günlük konuşmalardan ya da bir başka uzmanın konuşmasından en önemli farkı hipnoz uzmanının telkin sanatını kullanmasıdır. Ve sohbet esnasında anne adayının gözleri genellikle kapalıdır. Genellikle gebeliğin 2. Ayından itibaren hipnoz uzmanı  sürece dahil olur ve ortalama 6-7 oturumda anne adaı normal ve huzurlu doğuma hazır hale getirilir. Hipnoz uzmanı hastane, doğumhane gibi süreçlerin dışındadır.

 

 

 

 

HİPNOZLA DOĞUM SEANSLARINIZIN AŞAMALARI NELERDİR, HAMİLELİK SÜRECİ NASIL GEÇER?

 

Öncelikle talep eden anne adayında ilk kez doğum yapacaksa doğuma karşı korkuları, önyargısı gibi olumsuz duyguları temizlenir, bu aynı zamanda önceki doğumunda ağrılı sancılı zor doğum gerçekleştirmiş ve fakat 2. Doğumunu hipnozla yapmaya karar verenler için de geçerlidir. İlk iş korkuları temizlemek ki bu süreç hipnoz uzmanı ile yürür. Daha sonraki süreçte gebelikten kaynaklanan olası olumsuz durumlar, bulantı kusma ya da gebelik depresyonu  şeklindeki huzursukların berteraf edilmesi sağlanır...Bundan sonraki aşama ise doğum anına yönelik mutlu doğum algısını bilinçaltına yerleştirme işlemdir. Bunu hipnoz uzmanı evvela  danışanda bu iknanın oluşmasını sağlar ve ardından kişiye bunu kendi kendisine yapmasını öğretir. Böylece kişi doğuımhanede istediği an öğrendiği kolay yöntemle rahat ve mutlu doğum moduna geçebilir.

Sıralayacak olursak  hipnozla destek sürecinin aşamalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

 

1. Doğumla ilgili Korkuların ve “doğum acı veren sancılı bir işlemdir” geleneksel inancın bilinçaltı düzeyde değiştirilmesi

2. Gebelik sürecindeki bulantı, kusma gibi olumsuzlukların bertaraf edilmesi

3.Mutlu Doğum algısının beyne yerleştirilmesi ve tam ikna

4. ilk sancıyı duyduğunda tamamen rahat ve huzurlu bir moda kolaylıkla geçmesinin gebeye öğretilmesi

 

HİPNOZLA DOĞUMUN  AVANTAJLARI NELERDİR?

 

Öncelikle gebelik süresince stresten arınmış huzurlu bir süreç yaşar anne adayı. Kendinden emindir ve güven doludur, gebelik süresince sık görülen endişeleri yaşamaz bu ise anne adayının moral motivasyon düzeyini yüksek tutan önemli bir psikolojik zemindir. Ve bu güven ve huzur olduğu gibi bebeğe de aksedecektir ki bebek için de güvenli bir büyüme süreci anlamına gelir. Normal doğumu sohbet edip elma yiyerek gerçekleştirdiğini gördüğünüz bir hanımı düşünün, şaşırtıcı derecede rahat ve hayatın bir parçası olan doğumu ise mutlu biçimde gerçekleştiriyor. Bu bütün anne adaylarının deneyimlemesi gereken bir iyilik hali..

Hipnozla doğumda genellikle minimum düzeyde, diğer yöntemlerden çok daha az kan kaybı gerçekleşir ve çok kısa sürede bazen  ortalama iki üç saatte kendi işini kendi görecek duruma gelebilirler. Ve insanın yavrusunu bağırarak değilde, gülümseyerek dünyaya getirmesi ve ona huzurlu kucağı böyle sunması altın gibi bir avantaj olmalı...

 

Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı

Mehmet BAŞKAK

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum