Hipnoz Alışkanlık (tik) Öksürüğünü Durduruyor

Hipnoz Alışkanlık (tik) Öksürüğünü Durduruyor

Yeni araştırmalar, otohipnozun çocuklarda alışkanlık öksürüğünü durdurmada hızlı bir şekilde yardımcı olduğunu göstermektedir.

Alışkanlık öksürüğü - aynı zamanda tik öksürüğü olarak da adlandırılır - bir çocuğun nezle veya grip geçirdikten uzun süre sonra da devam eden sert bir öksürüktür. Öksürük yıllarca devam edebilir. Öksürme, genellikle çocuk uyanıkken dakikada birkaç kez gerçekleşirancak çocuk uykuya daldığında durur. 

Öksürüğün devamlılık göstermesi boğazı ve havayolunu tahriş edip öksürüğün devam etmesine neden olsa da yapılan ayrıntılı araştırmalar alışkanlık öksürüğüne neden olabilecek fiziksel bir nedenin bulunmadığını göstermiştir. Böyle bir durumda ise ilaç tedavileri sorunu çözmeye yardımcı olmamaktadır. New York’takiSunyUpstate Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmaya göre, bu durumu yaşayan çocuklarda kendi kendine hipnoz uygulaması çarpıcı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olabilmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, bu önemli araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

“Çalışmadaki 51 çocuğun yaşları 5-17 arasında değişmekte olup, yaş ortalamaları yaklaşık 11'dir. Çalışma başladığında, katılanlar 2 haftadan 7 yıla kadar değişen süre boyunca öksürüyordu ve çoğunun öksürme ortalaması bütün gün boyunca, birkaç saniyede bir şeklindeydi.

Çalışmanın başında bütün çocuklar hem bir pediatrik akciğer uzmanı hem de bir çocuk psikoloğu tarafından muayene edildi. Çocuklara problemlerinin kesinlikle fiziksel olmadığı söylendi. Hipnozun onlara yardım edebileceği ve tedavileri sırasında okulu aksatmalarına izin verilmeyeceği bilgisi verildi.

Hipnoz sırasında bütün çocuklara aynı talimat verilmedi, ancak hepsine 30 ila 45 dakikalık 3 seansa kadar kendi kendine hipnozun temel teknikleri öğretildi. Bu teknikler şunları içeriyordu:

Kendi kendine telkin:  Çocuklara kaslarını gevşetmeleri ve derin nefes almaları öğretildi.

Gevşeme ile ilgili betimlemeler, imajinasyonlar:  Çocuklardan beş duyunun her biriyle en sevdikleri mekanları hissetmeleri ya da her nefeste rahatlık hissi verecek renkli bir havayı hayal etmeleri istendi.

Öksürük ile ilgili betimlemelerimajinasyonlar:Çocuklardan, kafalarında öksürüğü açıp kapatan bir değişim hayal etmeleri veya öksürük yerine eğlenceli aktivitelere katılmayı hayal etmeleri istendi. Daha küçük çocuklara ‘eğer bir çizgi film karakteri öksürüğe neden olsaydı, bu karakter öksürük yerine ne yapabilirdi?’ sorusu soruldu.

Demir atma hareketi:Çocuklardan bir rahatlama yanıtı almak için bir parmak hareketi seçmeleri istendi (işaret parmağı orta parmak üzerine getirerek yapılan şans dileme hareketi gibi).

Doğrulama:Çocuklardan kendi kendine hipnoz uygulamalarında ve sonrasında öksürüklerinin nasıl geliştiğini fark etmeleri istendi.

Ev için talimatlar:  Çocuklardan en az iki hafta boyunca her gün bu teknikleri kullanmaları istendi.

Sonuçlar: 51 çocuğun 40'ının öksürüğü, yalnızca bir hipnoz talimatı seansından sonra durdu. 4 çocuk 1 haftada öksürmeyi bıraktı ve diğer 2 çocuk da 1 ay sonra öksürmeyi bıraktı. 

1 yıldan biraz daha uzun bir süre boyunca takip edilen 49 çocuktan yüzde 22'sinin öksürükleri 1 ila 3 kez tekrarladı. Çocuklardan biri dışındaki hepsi kendisini hipnoz ile kontrol edebildi.

PROBLEMİN KAYNAĞINDAKİ PSİKOLOJİK SORUNLAR

Otohipnoz, öksürük sorunu nedeniyle okula gidemeyen çocuklarda daha hızlı sonuç verdi. Ancak öksürükten kaynaklanan “ikincil kazanç” lar ya da başka psikolojik sorunlar da sorunun devam etmesinde göz önüne alınması gereken faktörlerdendir ve buna yönelik terapatik çalışma gerekebilir.

Örneğin bir çocuk, ebeveyninin sahip olduğu fakat kendisinden gizli tutmaya çalıştığı ebeveyninin hastalığıyla ilgili tümörü anlattığında ve bununla ilgili görüşmeden sonra  öksürüğünü aştı.”

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum