Haber Bağımlılığına Karşı Hipnoz

Sürekli bir şekilde televizyon kanallarında veya internet haber sitelerindeki haberleri kontrol etme isteği duyuyor musunuz? Haber bağımlılığı hayatınızı ele geçirmeye başlamış olabilir.

Sürekli bir şekilde televizyon kanallarında veya internet haber sitelerindeki haberleri kontrol etme isteği duyuyor musunuz? Haber bağımlılığı hayatınızı ele geçirmeye başlamış olabilir. 

Hipnozun yardımıyla sürekli olarak haber bültenlerini okuma ve takip etme isteğinden kurtulabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, haber bağımlılığı ve hipnoz hakkında şu bilgileri verdi:

ÇOK FAZLA HABER, YARGILARINIZI KÖRELTİYOR 

“Şu an içinde yaşadığımız 7-24 anlık haber dünyasının toplum sağlığı üzerinde ciddi etkileri bulunuyor. Sürekli olay aktarımı ve aynı anda spotlarla  "ham" olan bilginin bir parçasının sürekli akışı ve bu akışın sürekli tekrar etmesi, bağlamsız olan analiz gerektirmeden okunan pek çok şeyin çok acil ve önemli görünmesini sağlıyor. 

Kişi sakin bir kafayla bir an durup düşündüğünde bunun doğru olmadığını ve zihninde her an bir kaos algısı oluşmasına sebep olduğunu farkedebilir. Mesela değişik bölgelerde, farklı şehirlerde işlenen üçüncü sayfa haberlerine sürekli maruz kalan birisi ülkenin her tarafında her an cinayetler işlendiğini ve sokakların gücenli olmadığını, tehlike hemen yanıbaşındaymış gibi bir algıya kapılabilir. Bu, bireyin psikolojisini olumsuz bir biçimde etkiler. Benzer üç haberin sürekli akışta yer alması, aynı haberlerin tvelevizyonlarda, haber portallarında ve sosyal medyada dönmesi her an acil ve hayati bir durum varmış gibi bir teyakkuz durumunu ve buna bağlı sürekli yoğun stresei besleyebilir.

AŞIRI HABER YÜKÜ SİZİ DEPRESYONA SOKABİLİR

Bu aciliyet hissi, isteseniz de istemeseniz de duygusal dengenizi bir süre sonra bozar ve olumsuz duyguları  yükseltir ve beyninizi 'tetikte olma' bir durumuna getirir ve bu durum bireylerde ‘Bir şeyler oluyor, kötü bir şeyler olabilir, tedbirli olmalıyım, dikkat etmesem tehlikenin içine düşebilirim, haberim olmalı…’ şeklinde bir davranış biçimi geliştirebilir. Bu amaçla haberlere saplanıp kalır ve haberlere saplanıp kaldıkça bu davranış ortaya çıkar, bu stresi besleyen bir kısır döngüdür.

Elbetteki bir haber bültenini izlerken kişi bunu bilinçli olarak düşünmez, ancak gördüklerinizin içeriği, tarzı ve sürekli maruz kalmak bir telkin etkisine dönüşüyor ve sizi tahmininizden daha çok etkiliyor.

 

MEDYA SİZDEN HEP ONUNLA KALMANIZI İSTİYOR 

Unutmayın ki, size tüm bu “haberleri” sunan medya, aslında sizden hep onunla kalmanızı istiyor ve haberleri sizi içine alacak şekilde nasıl sunacağını ve daha fazlasını istemenizi sağlayacak şekilde nasıl ambalajlayacağını  iyi biliyor.

Risk algısı ve insan zihnindeki haberdar olma arzusu üzerinden yürüyen medyanın sunduğu haberlere kelimenin tam anlamıyla bağımlı olmanız sizdeki tedbir ve kendinizi koruma durtusune hitap ettiğinden aslında pek şaşırtıcı değil. Çok fazla habere maruz kalarak alt zihinde oluşan risk algısı psikolojik dengeyi zedeleyebilir. Kesintisiz felaket, trajedi, şiddet ve skandal haberleri sizi depresif ve endişeli yapabilir.

Peki ama haber bağımlılığını nasıl bırakacaksınız?

Hipnoz sizi zorlayan haber tüketimini durdurmanıza nasıl yardımcı olur? 

‘Haber bağımlılığının üstesinden gelmek’ diğer birçok bağımlılık gibi mümkün. Aslında sürekli tekrar eden aynı haberlere sürekli maruz kalmak bir telkin etkisi oluştrur ve alt zihinde bir risk algısı oluşmasına sebep olur. Bu, medya tarafından olluşturulan kötü bir hipnoz etkisidir denilebilir ve bu etkiyi kırmanın en ideal yolu iyi hipnozdur. Bir uzman tarafından yürütülecek hipnoz uygulamalarında  haber bültenlerine ve haber sitelerine bağlı kalmanıza neden olan ‘bağlantı kablolarını’ kesmenize, sahte risk algısının düzeltilmesine, yerine daha iyi alternatifler geliştirmenize yönelik çalışmalar yapılır. 

Hipnoz sayesinde; genellikle daha mutlu ve daha rahat hissettiğinizi, daha iyi uyuduğunuzu, 'bir şeylere yetişmek' için daha az baskı hissettiğinizi, daha verimli ve faydalı faaliyetlerde bulunduğunuzu, duyduğunuz ‘herhangi büyük bir olay’a rağmen sakinliğinizi koruyabildiğinizi fark edeceksiniz.”

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum