Bir Psikolog Nasıl Seçilir?

Hayatımızın bir döneminde, kendimizi bunalmış hissedebilir ve sorunlarımızla başa çıkmak için yardıma ihtiyaç duyabiliriz. Evlilik veya ilişki ile ilgili sorunlar, olumsuz bir aile durumu veya işini kaybetme, sevilen birinin ölümü, depresyon, stres, tükenmişlik sendromu veya madde bağımlılığı… Günlük yaşamda meydana gelen bu kayıplar ve yaşanan stresin çoğu zaman kişi üzerindeki etkisi çok yıpratıcı olabilir. Bazen bu sorunların üstesinden gelmek için eğitimli, lisanslı bir profesyonelin yardımına ihtiyacımız olur. Psikologlar günümüzde her yaştan insanın daha sağlıklı ve daha verimli bir hayat yaşamalarını sağlıyor.

Peki iyi bir psikolog nasıl seçilir? Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, bu konuda şu bilgileri verdi:

SEÇİM YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

“Psikologlar ve danışanları bir takım gibi  birlikte çalışır. Bu çalışmada doğru eşleşme/uyum çok önemlidir. Psikologların çoğu, belirli bir psikologla çalışıp çalışmamayı belirlemede en önemli faktörün, uzmanı yeterliliği, yetkinliği ve tecrübesiyle beraber uyum sağlayabileceğimiz bir güven duygusu olduğunu kabul eder. Çünkü bu  durum terapi odasındaki tedavi zeminin sağlıklı olmasını temin eder ve kişisel konfor seviyenizin de temelini oluşturur. Özetle, psikoloğunuzla iyi bir ilişki kurmanız önemlidir. Bu nedenle kendinizi güvende ve rahat hissedebileceğiniz bir uzman olmasına dikkat edin.

PSİKOLOĞUNUZA SORMANIZ GEREKEN SORULAR

Lisanslı bir psikolog musunuz? Kaç yıldır psikologluk yapıyorsunuz? Kendimi şu şekilde (endişeli, gergin, depresyonda vb) hissediyorum ve sorun yaşıyorum (işim, evliliğim, yemeğim, uykum vb). Bu tür problemler yaşayan kişilerle ne gibi deneyimleriniz var? Uzmanlık alanlarınız nelerdir - örneğin, çocuklar ve ailelerle çalışmak mı? Ne tür tedaviler kullanıyorsunuz ve bu tedavi yöntemleri benim sorunumda etkili oldur mu ? Ücretiniz nedir? (Ücretler genellikle 45-50 dakika arasında bir süreye dayanarak belirlenir.) SGK veya özel sağlık sigortası kabul ediyor musunuz?

PSİKOLOĞUNUZDA ARAMANIZ GEREKEN YETERLİLİK BELGELERİ

Üniversiteden mezun olduktan sonra, psikologlar yüksek lisansla çalışma yönlerini belirler ve sonradan bazıları daha da ilerleyerek doktora programlarıyla akademik olarak da ilerlerler. Bununla birlikte alınan bu resmi eğitimlerin yanında dışarıdan psikoterapi sistemlerine dair yıllarca  sürebilen eğitimler özellikle klinik anlamda çalışan psikologların yetişmesi, gelişmesi için çok önemlidir.

Uzmanın tahsil durumuna ek olarak, kendini hangi alanda geliştirdiği hangi yönelimle psikolojik yardım sağladığı ve bu konuda okul dışından aldığı eğitimler, uzmanlığın yetkinliğini ve sınırlarını belirleyici koşullardır. Bunun yanında psikoloğun web sitesi, yaptığı yayınlar, yazdığı kitap, blog, sosyal medya yayınları, konuk olduğu programlar da belirleyici rol oynayacaktır.   İnternet ortamında iyi bir araştırmayla , müracaat etmek istediğimiz uzman hakkında bu tür bilgilere ulaşmak mümkündür.

PSİKOLOG NEDİR VE PSİKOTERAPİ NEDİR?

Psikoterapi ve diğer psikolojik tedavi biçimlerinde uzmanlaşan psikologlar, insan davranışı, zihinsel sağlık değerlendirmesi, tanı - tedavi ve davranış değişikliği alanlarında uzmanlığa ve yüksek eğitime sahip profesyonellerdir. Psikologlar, kişilerin duygularını ve tutumlarını değiştirmek ve daha sağlıklı, daha etkili davranış kalıpları geliştirmelerine yardımcı olmak için çalışır.

Psikologlar, insanların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olmak için bilimsel olarak onaylanmış işlemleri uygular. Psikoterapi, birey ile psikolog arasındaki işbirliğine dayalı karşılıklı bir çabadan oluşur, endişeler ve duygular hakkında açıkça konuşmak için destekleyici bir ortam sağlar. Psikologlar gizliliğinizi korumanın son derece önemli olduğunu bilirler ve yürütülen terapi aynı zamanda bir sır terapisidir. Kişilerin emanet ettiği bilgilerin gizli tutulması psikologlar için ciddim bir etik kuraldır.

ŞU DURUMLAR SİZDE MEVCUTSA SİZ DE PSİKOLOJİK DESTEK GÖRMEYİ DÜŞÜNMELİSİNİZ

Kendinizde uzun süreli bir çaresizlik ve üzüntü duygusu hissediyorsunuz, çabalayıp ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım almanıza rağmen sorunlarınızda bir iyileşme olmuyorsa, günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zor buluyorsanız, örneğin işteki görevlere konsantre zorluğu çekiyorsanız ve sonuç olarak iş performansınız hiç iyi değilse. Aşırı derecede endişeliyseniz, hep diken üstündeyseniz ve hep kötü bir şeylerin olacağını bekliyorsanız, sosyal ortamlardan kaçınıyorsanız, günlük hayattaki sorumlulukları yerine getiremeyecek bir durumdaysanız,  Davranışlarınız kendinize ya da başkalarına zarar veriyorsa, örneğin çok fazla alkol içiyorsanız, uyuşturucu kullanıyorsanız ya da aşırı derecede tartışmacı ve saldırgan tavırlara sahipseniz, bir profesyonele kesinlikle başvurmalısınız. Psikoloğunuz sizin için elinden gelen desteği sağlayacak ve daha huzurlu, rahat ve güçlü yol almanıza yardımcı olacaktır.

Ad & Soyad
E-Posta
Yorum