Haberin yer aldığı medya: http://www.haberler.com/kilic-dunya-ile-ruh-arasinda-dengedir-9011959-haberi/
Sabah saatlerinde Maçka Parkı'ndan geçerken eli kılıçlı iki adamla karşılaşırsanız sakın korkmayın, panik yapmayın! Polisi de aramayın! Onlar sadece sabah sporu yapıyor. Çin'de her gün insanlar parklarda grup ya da bireysel olarak böyle spor yapıyor.
Siyah kıyafetli eli kılıçlı adamlara gelince; biri Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, diğeri Türkiye'nin önde gelen Tai Chi hocalarından Esat Ataç. Onlar, Maçka sakinlerinin alışık olduğu 1 buçuk saatlik seramoniyle ruhsal ve içsel savunma sanatını geliştiriyorlar.
TAİ CHİ'DE BELİRLİ BİR MESAFE KATEDENLERE DAN JİAN ÖĞRETİLİYOR
Psikolog Başkak hocasıyla çalışıyor çünkü Tai Chi görünürlüğündeki sadelik, akıcılık ve basitliğin aksine öğrenilmesi sabır gerektiren, yetkin bir eğitmenin gözetimi altında çalışılarak öğrenilebilen bir sanat. Esat Ataç, Psikolog Başkak'a en eski Çin kılıç sanatı Dan Jian'ı öğretiyor. Bu sanat Tai Chi'de belirli bir mesafe katedenlere öğretiliyor.
KILIÇ MEDİTASYONU
"Yıllardır zihinle, bilinçaltı ile uğraşan bir uzman olarak, zihni geliştirme ve arındırma çalışmalarına bedenin de eşlik etmesi gerektiği sonucuna vardım." diyen Psikolog Mehmet Başkak, bulduğu en ideal sistem olan binlerce yıllık Tai Chi ve hipnoz ilişkisi hakkında şu bilgileri veriyor:
"Hem sağlık, hem savunma amaçlarını içinde barındıran Tai Chi de, zihin-beden ve nefes uyumu ile bütünsel bir denge elde etmek ana yoldur. Chi denilen yaşam enerjisini güçlendirmek esastır; böylece daha sağlıklı ve kaliteli uzun bir yaşama ulaşılabilir. İnsanların dertlerini dinleyen, onların psikolojik sorunlarına çözüm aramayı iş edinmiş bir klinik psikoloğun, bir hipnoterapist ya da psikoterapistin mutlaka kendini güçlendirmesi ve zihinsel dinginliği elde etmesi için çeşitli çalışmalar yapması gerekir.
BEDENSEL VE ZİHİNSEL KALİTE İÇİN ÖNEMLİ
Ben otohipnoz sistemlerine ek olarak Tai Chi'yi bedensel ve zihinsel kalite için en önemli sistemlerden ikisi olarak görüyorum. Tai Chi aslında hareketli otohipnozdur denilebilir. Tai Chi yapan birinin zihni sakin ve dingindir ve iç organ kasları ve diğer kasları yapmayan birine göre açık ara güçlüdür."
KILIÇ, DÜNYA İLE RUH ARASINDA DENGEDİR
Psikolog Başkak, sadece danışanlarına değil, kaliteli bir zihin için herkese Tai Chi öneriyor. Tai Chi yapanların yüksek olasılıkla antidepresana ihtiyaç duymayacağını söylüyor. Psikolog Başkak, Tai Chi ile ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor:
"Kılıç aklın yolunu temsil eder. Kılıcı ile bütünleşen için, bu zarif ve keskin çelik sanki bedeninin bir uzvu ve uzantısıdır. Kılıç, ruh ve beden ile eşya/nesneler arasında denge kurması için sebatkar kullanıcısına hizmet eder. Kılıcı alıp kavgada kullanmak ya da saldırmak algısı, kaba saba bir yaklaşımdır ve özden uzak olmayı ifade eder. Kılıç, dünya ile ruh arasında ideal dengenin oluşabildiği zarif bir keskinliktir.
"KENDİ KARANLIĞI İLE ÇARPIŞAN KİŞİ"
Kılıçlar dosdoğrudur, aklın yoludur ve kılıcın keskin tarafı, esasen kişinin kendisi içindir. Keskin tarafını kendine yönelten kişi, eğriliklerini doğrultmaya doğru muhteşem bir adım atmıştır. Kendi kötülüklerine doğru ise yaptığın ölümcül hamle, bu kutlu bir savaştır. Kendi karanlığıyla çarpışan kişi, kutlu bir savaşçıdır."